Ejendomsudvikleren Lars Rasmussen og ÅF Transport hyrede i 2010 arkitektfirmaet BSAA Arkitekter til at udforme en helhedsplan for byomdannelsen af den gamle Fragtmandscentral ved Søren Frichs Vej i Åbyhøj. Baggrunden var, at Danske fragtmænd i 2009 flyttede til den nyetablerede Logistikparken i Årslev, hvilket muliggjorde en inddragelse af det tidligere transportområde til by- og servicefunktioner.

Planerne for grunden har ændret sig til det bedre, hvilket kan ses ved en sammenligning af den første offentliggjorte visualisering og så de nedenstående visualiseringer, der er offentliggjort på arkitektfirmaets website.

Kilde: BSAA Arkitekter

Lokalplanarbejdet er endnu ikke påbegyndt, selvom direktøren for ÅF Transport, Mogens Madsen, håbede at komme i gang med at bygge inden udgangen af 2011, hvilket ikke kommer til at holde stik.

Link:

BSAA Arkitekter

Tidligere indlæg:

Planer for den tidligere Fragtmandscentral offentliggjort, 23. august 2010

Tegnestuen CEBRA lo-fi filmer deres byggerier på Aarhus Docklands/De Bynære Havnearealer. Jeg har indlejret videoerne herunder, hvor det bl.a. kan ses, at Marina House som den første bygning skyder i vejret, og har nu elementer til 4 ud af 8 etager monteret.

LÆS MERE

I går blev der taget første spadestik på de to ungdomsboligbygninger på Aarhus Docklands med samlet 149 boliger, som Boligforeningen Ringgården præsenterede i januar og marts.

Arkitemas ungdomsbolighøjhus med 99 boliger fordelt på 12 etager forventes færdig til studiestart 2012, hvilket betyder entreprenøren skal skynde sig en hel del. Investeringen er på 112 mio. kroner.

Arkitektfirmaerne Cubo og Terroirs 50 ungdomboliger på 6 etager forventes færdig i 2013. Investeringen er på 57 mio. kroner.

Link:
Boligforeningen Ringgården

I går løftede Boligforeningen Ringgården sløret for vinderne af deres andet byggeprojekt på Aarhus Docklands. Ungdomsboligerne i 6 etager med 50 lejligheder skulle leve op til bygherrens ønsker om bæredygtighed og en maks. pris på 15.000 kr./kvm. Vinderne blev teamet bestående af Cubo Arkitekter, Terroir Aps, Moe & Brødsgaard og C.C. Contractor. Konkurrenceforslaget vinder særligt på implementeringen af bæredygtige løsninger, der gør at bygningen ikke blot bliver energineutral men også genererer et energioverskud på -0,2 kWh/kvm/år. Boligforeningen Ringgårdens direktør Palle Jørgensen prioriterer bæredygtighed meget højt (og måske for højt), hvilket også var tilfældet med deres ungdomsbolighøjhus. Han udtaler om de 50 ungdomsboliger, der vil stå færdig engang i 2012:

“Jeg er stolt af det hele ved projektet. Men jeg kan selvfølgelig fremhæve, at vores særlige profil i Ringgården er bæredygtighed, og det her hus lever helt op til vores ambitioner om energineutrale bygninger.”

og

“Det er simpelthen en genial løsning. Ikke blot opnås en energiproduktion, som gør huset energineutralt, men samtidig skabes en beskyttet 130 kvm stor tagterrasse med en fantastisk udsigt til lystbådehavnen, Risskov og midtbyen.”

Idéen om bæredygtighed er som nævnt det afgørende hos boligforeningen, hvorfor man helt konkret har valgt forslaget, der er mest energibesparende. Det er en skam, man ensidigt lader det være afgørende, og gå forud for den arkitektoniske standard i stedet for at finde et kompromis. Den samlede pris på 57 mio. kroner er bestemt også en medvirkende faktor til resultatet.

De andre deltagende teams i konkurrencen:

 • Arkitema, Niras/Esbensen og Myhlenberg
 • Dorte Mandrup Arkitekter, Pluskontoret, Rambøll og Jorton
 • ADEPT Architects, Prisme arkitekter, Hundsbæk & Henriksen A/S Rådgivende Ingeniører og Brdr. A & B. Andersen A/S
 • C.F. Møller, Orbicon og MMT

Cubo og Terroir deltog også i Ringgårdens konkurrence om ungdomsbolighøjhuset, der som bekendt blev vundet af Arkitema. Konkurrenceprojektet var det samme, så Cubo og Terroir har blot tilpasset projektet til lokalplanens krav om en lavere højde. Det er simpelthen et rehash.

Jeg er ked af at indrømme det, men endnu engang har den forkerte vundet i forbindelse med ungdomscampussen på Docklands. Både C. F. Møller, Arkitema og ADEPT havde klart bedre projekter. Jeg vil sådan set gerne komme med den samme kritik som fra afsløringen af Ringgårdens ungdomsbolighøjhus tilbage i januar. Bare fordi man er ung, betyder det ikke man har lyst til – eller fortjener – at bo i arkitektur med kort levetid. Dommerkomitéen mener dog paradoksalt nok selv, at de har udvalgt et projekt med en tidløs arkitektur uden historicistiske træk:

Projektets arkitektur peger tilbage på teamets aflevering til Ringgårdens første havnekonkurrence, men nu med et udtryk der har forladt det rationalistisk, historisistiske til fordel for en mere tidløs monolit beklædt med prægede betonelementer og med store “udskæringer”.

Her er hvad dommerkomitéen mener om C. F. Møllers forslag:

Huset fremtræder måske mere nobelt end ungdommeligt.

Jeg har ikke andet end hovedrysten til overs. Hvad får dommerkomitéen til at tro, unge ønsker at bo i noget stjålet fra firserne snarere end f.eks. C. F. Møllers forslag eller Tietgen Kollegiet i Ørestad? Hvad er forresten ungdommelig arkitektur? Har en gruppe “ældre medborgere” i en dommerkomité evnerne til at vurdere det? Man burde have oprettet et panel af unge studerende fra Arkitektskolen, der kunne have fungeret som rådgivere for dommerkomitéen og givet deres input til, hvad unge prioriterer i arkitekturen.

Dokument:
Dommerbetænkningen

Artikler:
Flere bæredygtige boliger på havnen af JP Aarhus
Ringgården bygger 50 boliger mere på Aarhus Havn af magasinet ejendom

Links:
Cubo
Terroir ApS
Boligforeningen Ringgården

Boligforeningen Ringgården har lagt dommerbetænkningen til deres afholdte konkurrence ud på nettet. Så for de nysgerrige kan alle konkurrenceforslag nu ses og analyseres. Jeg havde gerne set, AART havde vundet med deres projekt.

CEBRA præsenterer også deres TK 2-højhus i en pop-up på deres website med yderligere visualiseringer. Jeg er stadig ikke imponeret, over hvad der mest af alt ligner en middelalderborg end “Manhattan”.

Der har været rigtig mange gode arkitekturrelaterede nyheder omkring årsskiftet, men ind til videre har de tre afslørede ungdomsbolighøjhuse været den største skuffelse. Hverken CEBRA eller Arkitema har efter min mening bidraget med noget kvalitativt til Aarhus Docklands’ helhedsindtryk. Bare fordi man er ung, betyder det ikke man har lyst til – eller fortjener – at bo i arkitektur med kort levetid.

Dommerbetænkning:
Aktive ungdomsboliger på Havnen i Århus

Links:

CEBRAs side om TK 2

[update d. 21/1-11 kl. 20.55] CEBRAs side om Marina House

Sjælsøs andet ungdomsboligprojekt på Aarhus Docklands er nu afsløret. Det 8 etager høje hus på 2.959 kvm er gjort muligt i en aftale med Norup-Ejendomme, og ligesom Sjælsøs første projekt (TK II) er CEBRA også arkitekterne bag. De 45 ungdomsboliger vil stå færdig i første halvdel af 2012. Sjælsøs adm. direktør Flemming Joseph Jensen udtaler:

“Vi er glade for af talen om opførelse af Marina House. Med projektet deltager Sjælsø aktivt i udviklingen af byggemulighederne på Århus Havn, et af danmarks mest spændende udviklingsområder i årene fremover. Århus-området har oplevet en meget positiv udvikling de senere år. Sjælsø kan således konstatere en positiv salgsudvikling i alle vore boligprojekter i Århus-området.”

Ungdomsboligerne vil opfylde lavenergiklasse 2015-kravene. Der vil være køkken og bad i alle boligerne, og på toppen af bygningen vil der være en tagterrasse tilgængelig for husets beboere. Sjælsø skriver, at byggeriet er igangsat.

Fondsbørsmeddelelse:

Boligforeningen Ringgården har fundet en vinder af deres afholdte konkurrence om et nyt ungdomsbolighøjhus på Aarhus Docklands. Arkitema kunne for nogle dage siden meddele, at de var gået videre til anden runde i konkurrencen, og det er nu dem, der med ovenstående projekt er løbet af med sejren. Højhuset får som bekendt 12 etager, men der ud over ved vi følgende detaljer: Kaldes “Zero House”, får 99 boliger og 5.205 kvm, koster 112 mio. kr. at opføre og bliver energiklasse 2025 med bl.a. solpaneler på taget, solceller på den ene side af bygningen og LED-belysning. Byggestart vides der umiddelbart ikke noget om. Arkitema skriver, at de har ladet sig inspirere af havnens siloer og skibe til højhusets arkitektur. Nu mangler vi kun at høre nyt om de to lavere bygninger, som Sjælsø og Ringgården også vil opføre med ungdomsboliger.

Det vindende team bestod af: Arkitema, entreprenøren Myhlenberg og ingeniørfirmaerne Niras og Esbensen. Ringgården har indskannet dagens forside og artikel i JP Aarhus, som jeg linker til herunder.

Artikler:

Arkitema vinder ungdomsboliger på Aarhus Havn af Arkitema

Fremtidens studenterhybel af JP Aarhus

99 ungdomsboliger på Århus Havn af Myhlenberg

I dag bliver grundstenen til et af ungdomsbolighøjhusene på Aarhus Docklands lagt af kommunen og bygherren Teknisk Kollegium II. Det 12 etager og 41 m høje kollegium er tegnet af CEBRA, der også er en af arkitekterne bag et andet projekt på Aarhus Docklands nemlig Isbjerget. Grunden blev solgt til Sjælsø i november, og de udfører også hovedentreprisen på byggeriet, der vil tilføre 6.335 kvm ungdomsboliger fordelt på 159 lejligheder. Det kommende højhus bliver lavenergiklasse 2015 (Hvad der med modifikationer før hed lavenergiklasse 1) og forventes færdig august 2012 til en byggepris på 135 mio. kr.

Ejerne af Teknisk Kollegium II er Ingeniørhøjskolen og Maskinmesterskolen, der i 2011 også går i gang med at bygge videns- og uddannelsescentret for energi og teknik Navitas ved porten til Aarhus Docklands. Det er i dette lys ønsket om at opføre ungdomsboliger på Aarhus Docklands skal ses.

På øverste etage indrettes fællesrum, så udsigten bliver tilgængelig for alle beboere. CEBRA har ønsket at give højhuset en visuel identitet med “flere højhuse i højhuset”, så der opnås en såkaldt skylineeffekt, og i midten af højhuset vil et atrium gennemskære de 12 etager.

Jeg har skrevet det før, men udviklingen på Aarhus Docklands er nu for alvor gået i gang efter den økonomiske krise. Det er formentlig et spørgsmål om få måneder før SHiP og Z-huset går i gang.

Pressemeddelelse:

Sjælsø opfører 159 kollegieboliger på Århus Havn af Sjælsø

Artikler:

Studerende skal bo i første parket til vandet af Ingeniørhøjskolen i Århus
Første sten til nyt kollegium lægges i dag af Århus Stiftstidende
Sjælsø skal bygge højhus på havnen i Århus af Building Supply
Studerende får udsigt stillet i udsigt af JP Århus

Links:

Navitas
Sjælsø
CEBRA
Niras

På byrådsmødet i går d. 1 december blev følgende lokalplaner endeligt vedtaget:

Følgende lokalplaner blev 1. behandlet og sendt i offentlig høring:

Velkommen til byen Bestseller!

Dette er efterhånden en forældet nyhed, men den politiske styregruppe for Gellerup og Toveshøj har besluttet at godkende dispositionsplanen, som helt konkret er styregruppens forslag til, hvorledes helhedsplanens visioner om de to byområders omdannelse fra forstadsghetto til integreret bydel skal gribes an. Den politiske styregruppe består af repræsentanter fra Byrådet og Brabrand Boligforening.

Dispositionsplanen medfører blandt andet, at tre boligblokke nedrives, en blok konverteres til ejerlejligheder, to blokke konverteres til ungdomsboliger og en anden konverteres til ældreboliger. Der skabes en ny bygade langs en tydeliggjort akse mellem City Vest og Bazar Vest, og kommunen indviljer samtidig også i at bidrage med 1000 arbejdspladser, hvor meningen er mindst 500 af disse skal være kommunale.

Nedenstående punkter er kopieret fra den udsendte pressemeddelelse:

 • Markant og synlig arkitektonisk forandring, koncentreret i et øst/vest orienteret bånd langs Edwin Rahs Vej.
 • Øst for bygaden skabes et nyt, stort kvarter med egen identitet og unik arkitektonisk udtryk. Det indebærer:
  • To blokke nedrives
  • Etableringen af et kontordomicil med plads til erhverv, uddannelse, blandende boligformer og 1000 arbejdspladser, herunder mindst 500 kommunale arbejdspladser.
  • Radikal forandring af en blok med henblik på salg.
  • Nye boliger af varierede ejerformer, herunder ungdoms, -andels og ejerboliger i form af både lejligheder og tæt-lavt byggeri.
 • Omdannelse af en blok til ældre/pleje-boliger i Toveshøj samt etablering af et aktivitetshus, der skal rumme forskellige offentlige og private funktioner som f.eks. et lægehus og en sundhedscafé.
 • Etablering af bygade mellem City Vest og Bazar Vest. Dette indebærer nedrivning af en blok samt etablering af beboerhus ved den nye verdensplads.
 • Omdannelse af to blokke til ungdomsboliger
 • Erhvervs- og beboelsesområde ved Ringvejen med ikonbyggeri.

Hele planen afhænger dog af beboernes samtykke, så hvis der ikke bliver flertal i en kommende afstemning blandt beboerne i Gellerup og Toveshøj, bliver planen ikke realiseret, og kommunen har ikke en plan B liggende.

Pressemeddelelse:

Fremtidens Gellerup af Århus Kommune og Brabrand Boligforening

Artikler:

Tema hos JP: “Ghettoland”
1000 arbejdspladser til Gellerup af Århus Stiftstidende
– Planerne for fremtidens Gellerup er tegnet af Århus Kommune

Link:

Helhedsplan Gellerup og Toveshøj