Arbejdet med Isbjerget skrider frem, og Leif har været forbi med sit kamera og taget nogle smukke billeder. Se med!

Link:

Leifs fotoblog

Tegnestuen CEBRA lo-fi filmer deres byggerier på Aarhus Docklands/De Bynære Havnearealer. Jeg har indlejret videoerne herunder, hvor det bl.a. kan ses, at Marina House som den første bygning skyder i vejret, og har nu elementer til 4 ud af 8 etager monteret.

LÆS MERE

Det er ved at være et stykke tid siden, jeg sidst har lavet en fotoopdatering af de to centrale byudviklingsområder Aarhus Docklands og Skejby. Det råder jeg nu bod på i første omgang med Docklands, og så følger Skejby på et senere tidspunkt i maj.

Byggeriet på havnen er endnu ikke gået i højden, som I vil kunne se på billederne. Arbejdet med fundamenterne skrider dog frem, hvor nu to byggekraner er i brug. Skurvogne, store jordbunker, maskiner og indhegning til værktøjsdepoter præger nu Pier 4, som blot tilbage i december lå helt øde hen.

[BILLEDERNE ER DESVÆRRE GÅET TABT I CYBERSPACE]

Der blev taget spadestik på det kommende produktionscenter for billedkunst, scenekunst og litteratur kaldet Godsbanen torsdag d. 25. november.

Artikel:

Det første spadestik tages på Godsbanen af Århus Kommune

En ligeledes varmende nyhed i dette snevejr er nyheden om, at første spadestik på Isbjerget tages d. 1. december. Nu afventer jeg blot Bestseller-byggeriet i december/januar for dermed at lægge et besøg forbi De Bynære Havnearealer for at fotografere udviklingen.

Et nyt website for Isbjerget er kommet online: http://isbjerget.com/

Artikel:

Første spadestik på Isbjerget af Sekretariatet for De Bynære Havnearealer

oktober1

Isbjerget + PensionDanmark = byggeri til december [update]

Udgivet af Asbjørn Skødt i Aarhus Ø med Kommentarer lukket til Isbjerget + PensionDanmark = byggeri til december [update]

Den officielle meldelelse fra kommunen at Isbjerget nu er overtaget af PensionDanmark, og at Jørn Tækker dermed er fri for sine forpligtelser:

PensionDanmark overtager Isbjerget-grunden og –projektet til opførelse på den nye bydel på havnefronten i Århus. Det er planen at gå i jorden allerede i år, så de godt 200 lejligheder står klar til indflytning hurtigst muligt. Borgmester Nicolai Wammen siger:

“Det er et utrolig positivt signal for den nye bydel på havnen, at byggeriet nu går i gang. Det understøtter Århus som en by i fortsat vækst. Det har været et langt, sejt træk at holde Isbjerget-projektet flydende gennem finanskrisen. At det nu er lykkedes er en fantastisk god nyhed for byen.”

Rådmand for Teknik og Miljø Laura Hay tilføjer:

“Det er en stor gevinst for byen, at PensionDanmark investerer i Århus. Flere af byggerierne på havnefronten står på spring for at komme i gang. Det skaber uvurderlige arbejdspladser for bl.a. vores byggeindustri. Samtidig får vi med et pensionskassebyggeri en ny, attraktiv boligform på De Bynære Havnearealer.”

Også PensionDanmark udtrykker glæde over at blive en del af det århusianske boligmarked og en vigtig brik for De Bynære Havnearealer. Adm. direktør for PensionDanmark Torben Möger Pedersen siger:

“Vi anser Isbjerget-projektet for at være en rigtig god investering, som samtidig giver vores medlemmer og andre adgang til attraktive boliger. Beboerne kommer til at bo i spændende lejligheder på én af Århus’ absolut bedste placeringer, og vi glæder os meget til snart at gå i gang med byggeriet.”

Aftalerne blev underskrevet torsdag den 30. september 2010, og overdragelsen blev præsenteret på et pressemøde i dag, fredag den 1. oktober 2010 i Århus.  Isbjerget-projektet er tegnet i et internationalt samarbejde mellem de danske tegnestuer cebra og JDS Architects samt hollandske SeARCH og franske Louis Paillard. Byggeriet rummer godt 200 lejligheder og bliver placeret på den såkaldte Ø2 på spidsen af Nordhavnen.

Pressemeddelelse:

PensionDanmark opfører Isbjerget af Århus Kommune

[update d. 3/1-2010 kl. 23.45] Den officielle meddelelse fra PensionDanmark at NCC er valgt som entreprenør, og byggestart vil ske til december:

Høj kvalitet og god beliggenhed er centralt for PensionDanmarks portefølje af erhvervs- og boligejendomme. Det lever den nye investering i Århus i høj grad op til.

”Det er et enestående byggeri, som vil give mange familier nye, gode boligforhold i det centrale Århus. Det er en væsentlig udbygning af vores investeringer i ejendomme, som skal sikre medlemmerne et godt og sikkert afkast”, siger adm. direktør Torben Möger Pedersen, PensionDanmark. Investeringen er på i alt ca. 0,5 mia. kr. PensionDanmark har tidligere opført i alt ca. 400 boliger i Ørestaden, Lyngby, Frederiksberg og Ballerup. Partnerskabet mellem Århus Kommune som grundsælger og PensionDanmark som køber og bygherre af Isbjerget er central for opbygningen af en ny levende bydel på de havnearealer, der støder direkte op mod centrum af Århus.

”Det er en stor gevinst for byen, at PensionDanmark investerer i Århus. Flere af byggerierne på havnefronten står på spring for at komme i gang. Det skaber uvurderlige arbejdspladser for bl.a. vores byggeindustri. Samtidig får vi med et pensionskassebyggeri en ny, attraktiv boligform på De Bynære Havnearealer”, siger borgmester Nicolai Wammen, Århus Kommune.

Boliger for alle

Isbjerget får lejligheder på mellem ca. 50 og 200 m2. Boligprojektet er tegnet af de danske tegnestuer CEBRA og JDS Architects samt hollandske SeARCH og fran-ske Louis Paillard. Bebyggelsen vil fremstå som flydende isbjerge med hvide facader – og have havudsigt fra mange af lejlighederne. NCC Construction Danmark A/S er totalentreprenør på det samlede byggeri på ca. 30.000 m2. Byggestart er planlagt til december 2010 med forventet afslutning i marts 2013. Med den nye investering har PensionDanmark investeret i alt ca. 6 mia. kr. i danske ejendomme – svarende til godt 6 pct. af medlemmernes opsparing.

Pressemeddelelse:

PensionDanmark bygger 210 boliger på havnefronten i Århus af PensionDanmark

Så lykkedes det langt om længe for Tækker Group at overhænde Isbjerget-projektet på De Bynære Havnearealer til anden part. Helt formelt skal byrådet godkende overhændelsen af projektet til PensionDanmark på byrådsmødet i dag, men det burde netop kun være en formalitet. Kommunen kan derfor nu indkassere pengene for salget af grunden, som dog vil være mindre end de oprindelig 118,8 mio. kr., da der bl.a. er givet afslag på 10 mio. kr af prisen. Ligeledes er projektet ændret fra ejerlejligheder til lejelejligheder.

PensionDanmark planlægger at påbegynde byggeriet, så snart de nødvendige tilladelser fra kommunen foreligger.

Artikel:

Aftale om stort byggeprojekt i Århus af JP Århus

Here’s the deal with Isbjerget. Aftalen er, at der ikke er nogen aftale, endnu. Den tredje part i forhandlingerne er blevet afsløret som værende PensionDanmark, men der blev dog ikke underskrevet en endelig aftale i går om overdragelse af projektet. Betalingsdatoen for grunden er derfor blevet udskudt til d. 15. september, hvilket betyder, at Tækker Group og PensionDanmark har 3 måneder til at finde en løsning. Dette er den tredje udsættelse af betalingsdatoen, og en forudsætning for den har været, at bankgarantien også blev forlænget, hvilket den er blevet.

Kilde: JPÅrhus

Tækker Group, koncernen bag Isbjerget, har grundet økonomiske problemer været i betalingsstandsning i snart et år, men er det dog ikke længere bortset fra et enkelt selskab. Fra Tækkers website:

Tækker Group i Århus og Berlin er reddet

Efter at have være i betalingsstandsning i tæt på et år, har Jørn Tækker d. 08.06.2010 bedt skifteretten i Århus om at trække 11 ud af 12 ejendomsselskaber ud af betalingsstandsning.

Tækker koncernen har herefter fortsat 62 danske samt 44 tyske aktive ejendomsselskaber.

– Vi har gennem 12 måneder arbejdet seriøst og intenst med vores danske og udenlandske banker samt øvrige kreditgivere på at finde frem til en platform, hvor koncernen igen vil kunne se fremad. Dette arbejde er netop lykkedes, således at vi igen er på rette spor og nu kan fortsætte vores arbejde med koncernens udviklingsprojekter – herunder vores ejendoms portefølje i Berlin samt virksomhedens store byudviklingsprojekt nord for Århus – ”Elev Bakker”, siger direktør Jørn Tækker.

Ud over den danske del af virksomheden er koncernens tyske selskaber ligeledes blevet omstruktureret, og der er fundet en ny og fremadrettet aftale med koncernens kreditgivere til koncernens investeringer i den tyske hovedstad Berlin.

– Jeg er utrolig glad og stolt over, at det er lykkedes – et arbejde, der har krævet stor tillid og samarbejdsvilje fra alle vores banker samt et helt fantastisk stykke advokatarbejde fra hhv. Holst, Advokater og Kromann Reumert, siger Jørn Tækker.

Koncernen har fortsat 35 medarbejdere i Berlin samt 25 danske medarbejdere i Toldkammeret i Århus.

Dette er selvfølgelig positive nyheder, og særligt da projektet om Elev Bakker fortsætter, men koncernen er dog ikke i stand til at betale grunden for Isbjerget på 119 mio. kr. til kommunen. Derfor er Tækker i forhandlinger med en pensionskasse om overdragelse af Isbjerget, og byrådet har givet disse forhandlinger en frist til i dag. Finder man ikke en løsning vil kommunen inddrage bankgarantien for grunden på 37,5 mio. kr. og udbyde grunden til salg igen. Problemet er dog at salgsprisen i det nuværende marked vil blive halveret, og det er derfor i kommunens interesse at få projektet overdraget til pensionskassen. Pensionskassen vil i stedet for ejerlejligheder opføre lejelejligheder, da markedet ikke er til stede for ejerlejligeder. Samtidig har Brabrand Boligforening forladt projektet, som følge af pensionskassen vil have grunden alene, og planlægger nu at opføre deres almene boliger et andet sted på De Bynære Havnearealer.

Jeg håber, projektet bliver opført, da det er meget interessant arkitektur, men der skal selvfølgelig være økonomisk bæredygtighed bag projektet. Det er en forudsætning.

Mediernes dækning:

Isbjerget koster Århus millioner af JPÅrhus

Tækker får lang snor af JPÅrhus

UPDATE: Projektet har fået endnu en udsættelse af betalingsfristen indtil d. 15. september, og der er åbenbart blevet underskrevet en aftale af en eller anden slags, men mellem hvilke parter fremgår heller ikke tydeligt. Læs ovenstående artikel med den lange snor. Det er lidt en farce efterhånden.