Eva Harlou besøger sit andet hjem i Aarhus i det syvende og næstsidste afsnit af Arkitektens Hjem. Arkitektparret Mette og Martin Wienberg har fået besøg i deres ombyggede træhus døbt “Villa Wienberg”, der både har fået omtale i diverse designmagasiner og vundet Aarhus Kommunes Arkitekturpris i 2008.

Afsnittet præsenterer deres træhus i Højbjerg, som de selv har tegnet. Det er et sjovt sammenfald, at Chris Thurlbourne, hvis hjem blev vist i fjerde afsnit, også ligger i Højbjerg, er opført i træ, og er tegnet af ham selv. Nødvendigvis er det ikke et sjovt sammenfald alene på den baggrund, men det er en underlig disponering at udvælge to huse til programserien, der har så mange fællestræk, omend stilarten selvfølgelig er forskellig.

Et andet træk er, at man som seer ikke bliver præsenteret for alle husets rum, hvilket er en prioritering næsten alle afsnit lider under. Til gengæld præsenteres man for den betydningsfulde aarhusianske tegnestue Friis & Moltkes arkitektur og arv, da Martin Wienberg er partner i tegnestuen. Det er dog ikke ham men konen Mette Wienberg, der guider Eva Harlou rundt i deres hjem. Mette har i mange år været ansat hos schmidt hammer lassen, men har nu startet selvstændig tegnestue under navnet Wienberg Architects.

Friis & Moltke fremviser en række billeder af Villa Wienberg på deres website så følg linket herunder, hvis du har fået smag på mere.

TV:

Arkitektens Hjem: Mette og Martin Wienberg (7:8)

Link:

Friis & Moltke

Lektor ved Arkitektskolen Aarhus, Chris Thurlbourne, er den fjerde i rækken, som får besøg af arkitekt Eva Harlou i programserien “Arkitektens Hjem” på DR K. Chris Thurlbourne, der oprindeligt er fra England, bor i et træhus, han selv har tegnet i Højbjerg, som er opført dels med fældede træer fra sin egen grund. Arkitekturen er blevet kaldt “drengespejderteknologi”, og kan ses som forlængelse af “Arts and Crafts”-bevægelsen fra slutningen af 1800-tallet til starten af 1900-tallet, der opstod i modreaktion på industrialiseringens masseproduktion. Huset udstråler varme, og formmæssigt har det et centralt atrium, der spænder over tre etager. Flere hjem burde tegnes med den form for vertikale og åbne dynamik!

Tidligere har også Maria Indrio, partner i C. F. Møller, haft besøg i sin lejlighed i København. En del af programmet bruges til at formidle hendes arbejde med Darwin-centret i London, men også tegnestuen C. F. Møllers arbejde med Aarhus Universitet, så det er bestemt seværdigt. Alle afsnit er seværdige, Aarhus eller ej. I første afsnit fik arkitekt Nils Holscher besøg i sin nye infillbolig i København. Boligen har en meget flot facadearkitektur, men selve interiøret er ekstrem minimalistisk og steril, hvilket er den diametrale modsætning til Chris Thurlbournes bolig. Det fortæller en del om spændvidden i og mangfoldigheden hos mennesket, at vi indretter os så forskelligt. Grundidéen om et kollektivt rum, hvor mure nedbrydes, er de dog fælles om i mere eller mindre grad.

Programserien sendes hver onsdag kl. 20.30, og den kan varmt anbefales, da det som nævnt ikke kun er arkitektens hjem, der berøres, men også stilarten bag og arkitektens professionelle virke. Meget informerende rent arkitekturhistorisk og spændende at komme ind bag arkitekternes arbejdsproces og overvejelser ved arbejdet med deres hjem, og så er det jo også blot nogle fascinerende hjem, vi får indblik i. Skal jeg komme med kritik, så må det være, at værten og arkitekten Eva Harlou desværre har en tendens til at bruge for meget make-up, hvilket kan være en anelse distraherende, men det er vel, hvad man kan kalde for en mindre skønhedsfejl.

TV:

Arkitektens Hjem: Chris Thurlbourne (4:8)

Kommunen har besluttet at bevilge 34,7 mio. kr. til en renovering og udbygning af Kragelundskolen i Højbjerg. Renoveringen vil omfatte 1.585 kvm med bl.a. fokus på energioptimering, og tilbygningen vil tilføje 1.800 kvm i energiklasse 1. Hele herligheden er tegnet af gpp arkitekter bosiddende i Grønnegade, udføres af entreprenøren Juul & Nielsen og forventes at stå færdig i sommer 2012.

Tilbygningen inkluderer:

 • 10 fælleslokaler (der fragår 4 eksisterende klasselokaler)
 • 4 grupperum
 • 1 fysiklokale
 • AKT og sprogcenter
 • Kontor til pædagogisk læringscenter
 • Kantine
 • Hovedindgang

Renoveringen inkluderer:

 • Tekstilværksted
 • Hjemkundskabslokale
 • Musiklokale inkl. øverum
 • 10 fleksible undervisningslokaler (Klasselokaler med mulighed for sammenlægning)
 • Toiletter
 • Aktivering af eksisterende gangarealer til ”børnearealer”
 • Personalerum inkl. køkken, lærerforberedelse mv.
 • Administrative faciliteter inkl. Sekretærfunktion
 • Mødelokaler og samtalerum
 • Sundhedsfaglige funktioner
 • Drengeomklædningsrum

Artikler:

34,7 millioner kr. til modernisering af Kragelundskolen af Århus Kommune

Århus moderniserer skole for 34,7 mio. kr. af Building Supply

Links:

Prospekt

gpp arkitekter