Som annonceret var der d. 28. maj Åbent Hus på byggeriet af Godsbanen med et stort fremmøde til følge. Den tidligere så vigtige godsbanegård i eksporten og importen af gods er med tiden blevet udkonkurreret af lastbilerne og motorvejene, hvorfor den nu omdannes til kulturinstitution. Et langt fra ukendt fænomen for gamle industribygninger.

Med de kæmpe investeringer i aarhusiansk kultur, som der bliver foretaget i disse år med bl.a. Godsbanen, Multimediehuset, Your Rainbow Panorama og Moesgård Museum så burde, ja så burde, Aarhus få titlen som Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Det afgøres til næste år, hvor Sønderborg er eneste konkurrent. Som født sønderjyde, må jeg erkende, at Sønderborg hverken i forhold til kultur, økonomien bag eller hotelkapacitet, som der i Aarhus investeres ganske betragteligt i, har forudsætningerne for at løfte opgaven. Det burde ikke være sandsynligt at Aarhus taber titlen, men da jeg har meget lidt tiltro til Aarhus Kommunes evne til at tiltrække store events og kulturbegivenheder, så er det desværre en mulighed. Ikke mindst fordi Sønderborg har et trumfkort, der hedder grænsesamarbejde. Det var dog lidt en detour fra byggeriet af Godsbanen.

Det blev nævnt, at Godsbanen forventes færdig til februar 2012. Der blev også talt om den akse, der går fra rådhuset gennem Scandinavian Congress Center og som ender ganske uspektakulært på godsbanearealerne. Idéen er at få indtænkt Godsbanen og dermed fuldendt aksen i fremtiden.

Jeg fik hilst på Leif, som selv skriver en spændende blog om sit liv i Aarhus, hvilket var dejligt at få sat ansigt på en fast læser og kommentator.

LÆS MERE

Kulturforvaltningen i Aarhus Kommune har arrangeret en Åben hus begivenhed på byggeriet af det nye kulturflagskib Godsbanen bag Scandinavian Congress Center.

LØRDAG D. 28. MAJ 2011 KL. 13 – 16.30
GRATIS OFFENTLIGE OPLEVELSESVANDRINGER I BYGGERIET
FÅ INDBLIK I BYGGERI, BAGGRUND OG VISIONER
– Mød bygherrer, arkitekter og entreprenør
– Følg byudviklingen af Godsbanearealet
– Hør de kunstneriske og kulturpolitiske visioner

Et spændende udvalg af guidede ture arrangeres i løbet af dagen. De guidede ture kræver dog tilmelding, og det vil ikke være muligt at gå rundt i byggeriet på egen hånd. Programmet for dagen, og hvordan man tilmelder sig, kan læses på Godsbanens website, som jeg linker til nederst i indlægget.

Et uddrag af dagens turguider tæller stadsarkitekt Gøsta Knudsen, Exners Tegnestue, 3XN og Kristian Buhl Thomsen fra Dansk Center for Byhistorie, hvor jeg i øjeblikket er i praktik. Jeg tilmelder mig de guidede ture i ovennævnte rækkefølge, så hvis nogen har lyst til at slå følgeskab, kan man tilmelde sig de samme og lige give lyd fra sig i kommentarfeltet. Ellers er der mulighed for, at vi kan hilse på hinanden i pauserne eller bagefter. Antaget selvfølgelig at der er andre end mig, som har tænkt sig at deltage.

Link:

Program for Åbent Hus

Der blev taget spadestik på det kommende produktionscenter for billedkunst, scenekunst og litteratur kaldet Godsbanen torsdag d. 25. november.

Artikel:

Det første spadestik tages på Godsbanen af Århus Kommune

En ligeledes varmende nyhed i dette snevejr er nyheden om, at første spadestik på Isbjerget tages d. 1. december. Nu afventer jeg blot Bestseller-byggeriet i december/januar for dermed at lægge et besøg forbi De Bynære Havnearealer for at fotografere udviklingen.

Et nyt website for Isbjerget er kommet online: http://isbjerget.com/

Artikel:

Første spadestik på Isbjerget af Sekretariatet for De Bynære Havnearealer

oktober14

Produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur opføres

Udgivet af Asbjørn Skødt i Kulturliv med Kommentarer lukket til Produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur opføres

I disse dage er overflødige bygninger ved at blive nedrevet på godsbanearealerne, så det nye produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur kan opføres. Lokalplanen er – som jeg tidligere har nævnt – blevet godkendt, og nu mangler blot en byggetilladelse fra kommunen selv, som forventes at foreligge om to uger. Det ser derfor ud til, at Århus får endnu et nybyggeri, og denne gang er det et af kommunens vigtige projekter, der startes. Forlægningen af Åhavevej begyndte i juni, og Multimediehuset vil begynde i 2011, så vi står nu i en situation, hvor de konkrete projekter, der har været talt om længe i Århus, er på vej til at blive realiseret. De er ikke længere immaterielle størrelser, der ligger fjernt i fremtiden og truer med ikke at blive til virkelighed.

Jeg var for første gang på godsbanen i tirsdags for at deltage i et kulturarrangement, og det har været en øjenåbner for mig i forhold til, hvor meget potentiale godsbanearealerne indeholder. Om to uger begynder første etape i omdannelsen af det industrielle wasteland, der ligger umådeligt centralt i Århus, og det bliver spændende at se, hvilke andre formål, godsbanen for fremtiden vil komme til at rumme. Vigtigst af alt, også forud for interessant arkitektur, er at der kommer liv. Jeg kunne dog godt have ønsket mig en større bebyggelsesgrad, end den helhedsplanen ligger op til, da området ligger i omgivelser, der vækker en følelse af urbanitet, og den nye bydel skulle gerne være med til at stimulere denne følelse.

Fakta:

Det nye produktionscenter vil rumme 8.000 kvm, stå færdig til december 2012 og koste 107 mio. kr. hvoraf fonden Realdania støtter med 58 mio kr. Det tidligere bysbarn 3XN har tegnet bygningen.

Artikel:

Nyt kulturhus på vej i Århus af Building Supply

Links:

Godsbanen

Realdania

Lokalplanen for godsbanearealet blev ligeledes vedtaget til byrådsmødet i går. Jeg forestiller mig dog, at dette er et af de projekter, som vil blive sat på standby pga. kommunens økonomiske problemer. Hellere lade denne kulturbygning for et kunstnerisk submiljø vente et par år med at blive opført end et multimediehus for alle byens borgere på tværs af alder, interesser og netværk.

Dokument:

Lokalplan 886

Lokalplanen for godsbanearealet er blevet sendt i høring ind til d. 21. juli. Området for lokalplanen er på ca. 19.000 kvm og inkluderer de tidligere godsbanebygninger, der skal omdannes til et produktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur. Det nu københavnske arkitektfirma 3XN har tegnet omdannelsen og udvidelsen af godsbanen samt masterplanen for hele området. Lokalplaner for hele området vil løbende blive udarbejdet, men indtil videre er det altså kun selve godsbanebygningerne, der arbejdes med.

Læs hele lokalplanforslaget med nr. 886 her.

Hvis jeg må give en bemærkning til selve masterplanen for området (Og ikke godsbanen som lokalplanen dækker) så undrer det mig, at det ikke har været mere prioriteret at bygge i højden, så bygningerne konsekvent får 4-5 etager og ikke kun får 4-5 etager som facade mod vejene. Godsbanearealet er det mest centralt beliggende, ubebyggede område i Århus med 1 min. gang til rådhuset, strøget og hovedbanegården, så bygninger med blot 3 etager virker som en markant fejlprioritering i mine øjne. En enkelt høj bygning der kunne fungere i samspil med Prismet ville være en god udnyttelse af placeringen, når man tager i betragtning, at muligheden for et højhusbyggeri også er inkluderet i lokalplanen for Ceres-grunden ved siden af godsbanerne. Hvis Ceres kan få en dispensation fra kommunens højhuspolitik kunne godsbanerne vel også.

Google Maps Street View af godsbanebygningerne

Vis stort kort