Renoveringen af almene boliger er for alvor ved at tage fat i Aarhus. Vinderne af Viby Syd er netop fundet, helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj blev vedtaget af beboerne i 2010, i Boligforeningen Ringgårdens afdeling 1 renoveres 6 boligblokke og der ud over nybygges for mange millioner på Docklands i de kommende år. Et regulært byggeboom hos boligforeningerne.

For nylig blev endnu et renoveringsprojekt præsenteret. Skovgårdsparkens 9 boligblokke i Brabrand skal renoveres fra foråret 2011 til maj 2013. De i alt 256 boliger får ny facade og energioptimiseres, så de opfylder kravene til energiklasse 2015. Det sker bl.a. ved at bore jordvarmerør 250 m ned i jorden og installering af solceller til varmtvandsproduktionen. Renoveringen betegnes af Brabrand Boligforening som:

…”den første og største af den type renoveringer i Danmark.”

De mange renoveringer hos boligforeningerne har ofte to formål: Implementering af bæredygtige energiløsninger og forskønnelse af facaden, hvor førstnævnte er med til at reducere omkostningerne, er sidstnævnte et forsøg på at gøre boligerne attraktive for ressourcestærke lejere.

Links:

– Poulsen & Partnere

– Brabrand Boligforening

[update d. 13/3-2011 kl. 20.18] Hvad er der forresten blevet af penthouseetagen, som det fremgår af Poulsen & Partneres website, at der blev projekteret med i 2008? 30 nye boliger skulle have været tilføjet.

Link:

Poulsen & Partnere

For snart to måneder siden sendte TV2 Østjylland et indslag om byggeboomet i Aarhus. Nu hvor JP Aarhus har fået lavinen til at falde for anden gang, vil TV2 Østjylland også være med denne gang. Positivt set er det dog et relativt længere indslag og ganske interessant. Ud fra optagelserne lader det til, det tredje højhus ved Åhusene er under opførelse nu, dvs. ud over fundamentet, som er støbt til alle ni.

TV-indslag:

Byggeboom i Aarhus af TV2 Østjylland

Tidligere indlæg:

Indslag om Docklands og byggeboomet, 19. januar 2011

Bedre sent end aldrig må være den korrekte talemåde at knytte til JP Aarhus’ artikel om et byggeboom af historiske dimensioner fra i dag. Tilbage i december rapporterede Børsen om det forestående og nu igangværende byggeboom i Aarhus ved brug af den private virksomhed CRM-Byggefaktas tal. Det har JP Aarhus så valgt at skrive om i dag. Nyt siden sidst er dog, at vurderingen af det samlede investerede beløb er steget fra 28 mia. kroner til 35,5 mia. kroner. Det kommer dog ikke som nogen overraskelse, da jeg selv kritiserede beløbet tilbage i december for ikke at give et fyldestgørende billede. JP Aarhus har selvstændigt været inde i CRM-Byggefakta og udtrække informationen, som dateres d. 3. marts, hvilket taler til deres fordel. JP Aarhus har samtidig haft en samtale med CRM-Byggefaktas direktør Jens Johansen, der nu vurderer 33% af projekterne som usikre mod blot 16% tilbage i december.

Sjovt er jo så, at alle lokalmedier nu rapporterer indholdet i JP Aarhus’ artikel, selv P4 Østjylland, der også rapporterede om den originale artikel tilbage i december. Læser de lokale journalister ikke min blog eller ignorerer de bevidst mine indlæg? Til den kommentar kan også tilføjes, at JP Aarhus i dagens leder skriver:

For Aarhus er det en rigtig god historie, og derfor er det også en smule underligt, at kommunen ikke har været længere fremme for at berette om succeshistorien. Forklaringen er måske meget simpel: Det har trods god vilje været vanskeligt at skaffe konkret information fra Aarhus Kommune om den store aktivitet. Der eksisterer tilsyneladende ikke et overblik over de mange projekter, og det er på alle måder uacceptabelt – for rådmanden, borgmesteren, det øvrige bystyre, erhvervslivet og boligmarkedet.

Heldigvis kunne et københavnsk firma levere de ønskede oplysninger i løbet af meget kort tid.

Det må give grund til eftertanke på rådhuset.

Så jeg må åbenbart konstatere, at JP Aarhus ikke læser min blog, for en stor del af mit arbejde er netop at skabe et overblik vedrørende byudviklingen i Aarhus. Tag blot et kig under “Interaktivt kort“. Den viden er til stede i Aarhus, hvis man gad opsøge de tilgængelige ressourcer, selvom min blog må tilhøre et uetableret vækstlag. Jeg kan i samme åndedrag fortælle JP Aarhus, at kommunen rent faktisk kender til min blog. Forklaringen er åbenbart ikke så simpel igen. Forklaringen er nok snarere, at Aarhus Kommune afventer arbejdet med et nyt brand, hvorfor byprofileringsarbejdet er sat på vågeblus.

En anden sjov eller snarere trist observation kan gøres, når man søger på JP Aarhus’ indhold med søgeordene “byggeboom Århus”. Der kommer en række artikler frem, hvor bl.a. en er dateret for over 5 år siden, der rapporterer om et kommende byggeboom for “måske op mod 25 milliarder kr.” ved alene Aarhus Docklands. Der kom en finanskrise i vejen, men artiklen er bestemt også et vidne om, at drømmene ikke mangler i lokaljournalistikken. Kreativiteten i nedenstående artikeloverskrifter må dog siges at mangle.

Artikler:
Historisk byggeboom i Aarhus af JP Aarhus
Historisk byggeboom i Aarhus af P4 Østjylland
Historisk byggeboom venter Aarhus af Århus Stiftstidende
Leder: Aarhus bygger af JP Aarhus

Tidligere indlæg:
Århus bygger for 28 milliarder kroner, 17. december 2010

Børsen bragte i går en artikel om det byggeboom, Århus oplever og vil opleve i de kommende år. Det anslås, fra tal leveret af CRM Byggefakta, at der skal udføres projekter for i alt 28 milliarder kroner, hvor af kun 4 milliarder betegnes som “usikre”.

Jeg har ikke adgang til betalingsservicen CRM Byggefakta, så jeg kan ikke vurdere korrektheden af det angivne beløb på 28 milliarder, men Aarhus Docklands nævnes i artiklen som eksempel og er vurderet til “mindst 5 milliarder kroner”. Det samlede Multimediehus koster 1,9 milliarder, Isbjerget 500 millioner, Bestseller over 1 milliard, det samlede Light*house mindst 2 milliarder og allerede der, er vi over fem milliarder. Z-huset, SHiP, Navitas og ungdomsbolighøjhusene er ikke engang medregnet her, og det er jo blot de etaper, som allerede er solgt. Det nævnes, at der i øjeblikket er 3 gange så mange planlagte og igangsatte byggerier per indbygger som i hovedstadsområdet, men jeg må så også lige give den kommentar, at Århus i den grad har et stort efterslæb at indhente.

Hvad artiklen forsøger at kommunikere er nu heller ikke de små detaljer, om hvorvidt der nu bygges for 24 eller 28 milliarder kroner, men snarere blot at der bygges meget i Århus i de kommende år, og deri kan jeg kun være enig. Blot de seneste par dage har været meget hektiske, og jeg har næsten ikke kunnet følge med i dækningen.

Artiklen i Børsen kræver abonnement, så jeg linker til DR Østjyllands gengivelse af artiklen.

Artikel:

Byggeboom i Århus af DR Østjylland