Det Særlige Bygningssyn har indstillet Klintegården mod henholdsvis Skovvejen og Aarhus Bugt samt to ældre villaer i sammenhæng med Klintegården til fredning. Fredningsforslaget er i høring ind til d. 10. oktober, hvorefter Kulturarvsstyrelsen har tre måneder til at afgøre, hvorvidt Klintegården fredes. Klintegården er en dragende bygning, der hæver sig majæstetisk i sin funktionalistiske formsprog over Aarhus Lystbådehavn og skaber et sceneri, der vil indgå i velfungerende samspil med udviklingen af De Bynære Havnearealer på den anden side af lystbådehavnen.

Boligkomplekset er tegnet af ingeniør Ove Christensen i 1930’erne og opført i 1936 og 1938. Kulturarvsstyrelsen skriver om Klintegården:

Klintegaarden er et avanceret eksempel på både den aktuelle teknologiske formåen, bl.a. med den gennemgående anvendelse af jernbeton i spinkle dimensioner, og på funktionalismens enkle formsprog og prioritering af en rationel udnyttelse af hver kvadratmeter. Samtidig afspejler lejlighedernes planløsninger det oprindelige program, der understøtter samtidens idealiserede forestilling om en kollektiv bebyggelse.

Ove Christensen blev på sin studierejse sidst i 1920’erne til Tyskland, Belgien, Frankrig, Østrig og Tjekkoslovakiet inspireret af den tidligste europæiske modernisme, herunder bl.a. Wohnhaus Diehlgasse 20-26 (1928) i Wien af Fritz Judtmann og Egon Riis med stor vægt på altanerne og Karl-Marx Hof (1927-1930) af Karl Ehn med fremhævede lodrette trappetårne og altanernes vandrette brystningsmure. Ove Christensen var inspireret af den mere karske franske og østrigske modernisme, mens de københavnske arkitekter, herunder Arne Jacobsen, især var påvirket af de nordiske strømninger, som igen var inspireret af Bauhaus og Berlin.

Videre er bebyggelsen nok periodens mest vidtgående eksempel på en kollektiv bebyggelse, og den henvendte sig med sine mange tilbud derfor kun til den mere velstillede del af befolkningen. At bo der var simpelthen mondænt.

Klintegården kommer i selskab med andre fredede bygninger i Aarhus blandt andet det smukke Aarhus Rådhus, som netop har fyldt 70 år, tegnet af Arne Jacobsen og Erik Møller. Aarhus Universitet (Eller i hvert fald dele af) nærmer sig også en fredning på trods af, universitetsledelsen kæmper imod. Læs om Klintegårdens historie på ejerforeningens website, som jeg også linker til herunder.

Artikel:

Klintegården skal fredes af JP Aarhus

Links:

Klintegården

– Kulturarvsstyrelsens side om Klintegården

Kulturarvsstyrelsens side om fredede bygninger

Kulturarvsstyrelsens database med fredede bygninger i Danmark

TV2 Østjylland bragte i går et indslag om nedrivningen af byhusene ved Randersvej for at gøre plads til i første omgang busbaner og senere letbane. Nedrivningen er ved at være færdig syd for Skovvangsvej, og derefter følger nedrivningen nord for Skovvangsvej. TV2 Østjylland fortæller godt nok, at det sidste hus er nedrevet, men da jeg cyklede hjem ved 16-tiden i går, stod der stadig to byhuse. Det er selvfølgelig en petitesse, da de vil begge være fortid på mandag.

Indehaveren af Brdr. Sejr Motorcykler fortæller ydermere om sin kamp for at bevare sin butik og værksted. Planerne for det nu golde område kan læses mere om i nedenstående indlæg.

Tidligere indlæg

Lokalplan for busprioritering mellem Stjernepladsen og Ringvejen delvist vedtaget, november 2010 [metakommentar: lokalplanen er selvfølgelig vedtaget nu]

TV-indslag

Sidste hus i ruinerne af TV2 Østjylland

september9

Bevarende lokalplan for Latinerkvarteret vedtaget

Udgivet af Asbjørn Skødt i med Kommentarer lukket til Bevarende lokalplan for Latinerkvarteret vedtaget

Kilde: Lokalplanen

Efter en lang proces med hele tre 2. behandlinger af byrådet er den bevarende lokalplan for Latinerkvarterets bygninger nu endelig blevet vedtaget. Latinerkvarteret er en skat for Århus, så en bevarelse af dens særpræg og historiske bygninger er helt i tråd med den udvikling Århus efter min mening skal tage med respektfuld bevaring af de værdier, Århus har, men samtidig også at satse bevidst på at fortætte og videreudvikle byen i et progressivt tempo. Latinerkvarteret som det ældst, bevarede byområde i Århus er et af de værdier, der ikke skal røres ved.

Lokalplanområdet med henholdvis angivelse af  bygningernes bevaringsgrad og etager:

Kilde: Lokalplanen

Dokument:
–  Lokalplan 849