Kilde: shl

Nykredit indviede i 2011 deres nytilbygning Krystallen på havnefronten i København ved siden af deres domicil fra 2001. Schmidt hammer lassen har tegnet begge, og har nu også vundet prisen Emirates Glass LEAF i kategorien “Bedste Strukturelle Design 2011” for Krystallen.

Link:

shl nyhedsbrev

Royal Institute of British Architects har honoreret schmidt hammer lassen med en RIBA Award for deres uddannelsesbygning City of Westminster College i London. Det er arkitektvirksomhedens første RIBA men forhåbentlig og sikkert ikke sidste. Jeg ægrer mig stadig over, deres konkurrenceforslag til uddannelsesbygningen Navitas her i Aarhus ikke vandt. Jeg tror, jeg bliver nødt til at omdøbe projektet “Asbjørns Ærgrelse”.

C. F. Møller var også nomineret til en RIBA for deres udvidelse af Natural History Museum i London men vandt altså ikke. Med eller uden pris er bygningen dog et af C. F. Møllers moderne hovedværker.

Link:

schmidt hammer lassen architects

Nykredits pressemeddelelse:

Nykredits Arkitekturpris går til Cubo Arkitekter

En fornem, holistisk portefølje af bygningsværker inden for dansk arkitektur ligger bag valget af Cubo Arkitekter, Århus, som modtagere af Nykredits Arkitekturpris 2011 på 500.000 kr.

Cubo Arkitekter kan i dag fremvise en imponerende produktion af projekter, der hver især demonstrerer, hvordan man kan kombinere funktionalitet med oplevelser, æstetik og kunstneriske værdier. Tegnestuen er især kendt for de to hovedværker Egaa Gymnasium ved Århus og kulturcentret Nordkraft i Ålborg, der begge fremstår som nogle af de fornemste eksempler på dansk arkitektur. Cubo Arkitekter vil få overrakt Nykredits Arkitekturpris 2011 af kulturminister Per Stig Møller den 31. maj i Nykredit.

Arkitektfirmaet jaja architects modtager ved samme lejlighed Nykredits Motivationspris 2011 på 100.000 kr. Jaja er en ung og forholdsvis nyetableret tegnestue, der ofte har arbejdet med projekter på tværs af landegrænser. I 2007 fik tegnestuen sin første internationale anerkendelse i konkurrencen om Stockholms Hovedbibliotek, hvor de i et deltagerfelt på 1176 fik en fornem 4. plads.

Konkurrencer som en væsentlig krumtap
– De to modtagere af Nykredits arkitekturpriser har det til fælles, at begge betragter det at deltage i konkurrencer som en væsentlig krumtap for deres virke og strategi. Begge kombinerer ekspertise med nye kreative måder at tænke arkitektur ind i forskellige samfundssammenhænge – uanset om det er herhjemme eller i udlandet, fortæller arkitekt Klaus Toustrup, formand for Nykredits prisudvalg, og tilføjer

– I 2010 kunne Cubo føje hele 9 vundne konkurrencer til referencelisten. Kendetegnende for deres projekter er, at et byggeri ikke alene skal være tilgængeligt i helt traditionel forstand, hvor en bygning formes, så den tilgodeser alle medborgere uanset handicap, men også skal formes efter naturen og være tilgængelig i en social og kulturel forståelse.

Arkitekturpris i særklasse
Nykredits Arkitekturpris er Skandinaviens største og tælles med sine 500.000 kr. blandt førende arkitekturpriser som The Pritzker Architecture Prize og den prestigefyldte Mies van der Rohe Pris. Nykredits arkitekturpris er siden 1987 uddelt af Nykredits Fond til førende profiler som Jørn Utzon, Henning Larsen og Olafur Eliasson.

– Århusianske Cubo har de sidste mange år markeret sig på den danske arkitekturscene og hører hjemme i toppen af dansk arkitektur, så derfor er de et naturligt valg til årets arkitekturpris. Med motivationsprisen har vi ønsket at anerkende en anden og nyere profil og bakke op om tre fremadstormende arkitekter, der er fulde af kreativ kraft og strategisk nytænkning. Den globalt orienterede tegnestue jaja vil uden tvivl komme til at sætte sit præg på fremtidens arkitektur, siger koncernchef i Nykredit Peter Engberg.

Pressen er velkommen til at deltage i prisoverrækkelsen den 31. maj kl. 17.00 hos Nykredit, Kalvebod Brygge 1-3.

Yderligere oplysninger hos kommunikationsdirektør Nels Petersen, tlf. 44 55 14 70/ 20 22 22 72.

Billeder af prismodtagerne og et par af deres værker kan downloades på nykredit.dk/arkitekturpris.

Tidligere modtagere af Nykredits Arkitekturpris
2010 Arkitektkontoret SLA
2009 Tegnestuen Entasis
2008 Arkitektfirmaet CEBRA
2007 Dorte Mandrup Arkitekter
2006 Arkitektfirmaet C.F. Møller A/S
2005 Arkitekt Lene Tranberg
2004 Billedkunstner Olafur Eliasson
2003 Landskabsarkitekt, dr. agro Malene Hauxner
2002 Tegnestuen PLOT, v/arkitekterne Julien De Smedt og Bjarke Ingels

Artikler:

Arkitekturpris til Aarhus af JP Aarhus

Fornem pris til Cubo Arkitekter af Århus Stiftstidende

De aarhusianske arkitekter i aart architects fik i dag overrakt Bæredygtig Beton Prisen for deres hovedkvarter til DANVA i Skanderborg. Det skete under Bæredygtig Beton Konferencen, der blev afholdt i Musikhuset Aarhus. Konferencen afholdes med to års interval, og prisen er indstiftet af Dansk Beton.

Formand for dommerkomitéen og partner i C. F. Møller Julian Weyer udtaler:

Danva Vandhuset sætter bæredygtighed i fokus gennem et smukt, fremtidssikret og rationelt tænkt byggeri. Huset gør på fornemmeste vis opmærksom på, hvordan beton kan bidrage til spændende og oplevelsesrige løsninger på den markante udfordring med at aflede regnvand lokalt frem for at belaste kloaksystemet.

Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels deltog ligeledes på konferencen for at modtage Betonelement-Prisen og den medfølgende Jørn Utzon-statuette. Den fornemste arkitekturpris i Danmark. Fire priser blev i alt uddelt under konferencen.

Artikler:

aart wins sustainable design award af aart architects

Betonpris til vandhus i Skanderborg af Building Supply

Aarhus-arkitekter vandt beton-pris af JP Aarhus

Den mere højtidelige præmiering af nybyggerier i 2010 blev afholdt tilbage i oktober. Nu er tiden kommet til Aarhus Kommunes – ligeledes årlige – præmiering af byfornyelser og butiksfacader (Inkl. skiltning). I bedømmelsen indgår overvejelser vedrørende:

“…kvalitetssans, indlevelse for situationen og fornyelse. Heri indgår betragtninger over rumlige og æstetiske aspekter, funktionel udformning, materialebearbejdning og miljømæssige egenskaber, foruden friarealernes samspil med bygningen eller bygningskomplekset og tilfredsstillende opholdsarealer for ejendommens brugere.”

Nu hvor kriterierne er fastslået, kan de præmierede bygninger ikke længere udskydes i ængstelig og pinefuld forventning, bortset fra det skal nævnes, at der nederst kan findes et link til kommunens dokument, hvor de vindende bygninger præsenteres i ord og billeder.

Årets byfornyelser går til Amaliegade 21A-C, -23, m.fl., Solsikkegade 8, Helgolandsgade 19 og Marselis Tværvej 4.

Årets butiksfacade og skiltning går til Store Torv 3, hvilket næsten må siges at være selvsagt. Arkitekturen er meget stram og i et stærkere konkurrencefelt, ville den formentlig ikke have vundet, men prisen tildeles berettiget ud fra den betragtning, at al forandring ved Store Torv 3 var prisværdig. Tegnestuen R Arkitekter fra Odense har tegnet den nye facade. Sjovt har det været, at finde mit billede af Store Torv 3 under renovering er blevet anvendt som “førbillede”. Et korrekt førbillede er det ikke, da renoveringen påstår, men det er måske blevet benyttet i manglen af deciderede førbilleder.

Byfornyelserne Amaliegade og Marselis Tværvej er begge tegnet af Arkitema, og anerkendelsen markerer også for Arkitema et 2010, hvor de har færdiggjort renoveringen af Frederik 8.s palæ i Amalienborg, men også haft stor succes med både opførelse og tilgang af nye projekter. For få uger siden blev de af Magasinet Ejendom vurderet som det mest aktive arkitektfirma i 2010 i forhold til igangsatte byggeprojekter i Danmark.

Dokument:
Præmiering byfornyelse og butiksfacader 2010 af Aarhus Kommune

Artikel:
– Arkitema nr. 1 på Top ti over mest aktive arkitekter i Danmark i 2010 af Arkitema

Tidligere indlæg:
H&M opruster i Århus, 31. oktober 2010
– Store Torv 3 får ny facade, 7. august 2010

Kilde: C. F. Møller

World Architecture News har tildelt deres pris “WAN Residential Award 2010” til C. F. Møllers Siloetten i Løgten. Den tidligere silo, der nu er blevet omdannet til bolighøjhus, har i flere sammenhænge vakt international opsigt, hvilket segmenteres yderligere med denne pris.

Vi kan være meget stolte af, at have et så markant arkitektfirma, der skaber arkitektur, som rækker ud og berører et internationalt publikum, og ikke mindst finder løsninger på nutidige problemstillinger med – i dette tilfælde – udgangspunkt i en gammel silo i en ubetydelig forstad, men hvis styrke er nærheden til naturen og temaet om genbrug af bygningsmasse. Et andet eksempel er den netop færdiggjorte udvidelse af Planlægning og Byggeri, hvor én blandt flere løsninger på klimaudfordringen præsenteres.

Link:

World Architecture News

Tidligere indlæg:

Siloetten præmieres af kommunen, oktober 2010

oktober2

Siloetten præmieres af kommunen

Udgivet af Asbjørn Skødt i Arkitekturklyngen med Kommentarer lukket til Siloetten præmieres af kommunen

Et af de tre byggerier i 2010 der blev præmieret af kommunen i Byrådssalen i går var bolighøjhuset Siloetten i den nordlige forstad Løgten. Siloboligerne rækker 36 m i vejret, og har siden de stod færdige været beskrevet i internationale tidsskrifter og udstillinger. Arkitekterne bag, C. F. Møller, er naturligvis stolte, og partner Julian Weyer udtaler i deres pressemeddelelse:

“Vi er meget glade for anerkendelsen. Vi har fra starten vidst, at det her ville blive et meget specielt projekt. Det er ikke alle byer med ca. 7.000 indbyggere, der har den slags ambitioner, og det er unikt at få lov at arbejde med et landligt højhus. Samtidig har projektet et spændende, bæredygtigt element, med genbrug af den tidligere kornsilo, der har givet mulighed for at skabe utraditionel arkitektur med boligkvaliteter udover det sædvanlige, ikke mindst den fantastiske udsigt fra alle lejligheder.”

Siloetten er et spændende bidrag til arkitekturen i og omkring Århus, og desværre har finanskrisen betydet, at  Siloetten står meget alene i den kategori i Århus. 12 af 21 boliger er da også kun ind til videre blevet solgt, hvilket giver projektet en bismag af dårlig økonomi for bygherren, men vigtigst for os arkitekturinteresserede er, at den er blevet bygget. De resterende boliger skal nok blive solgt nu, hvor boligmarkedet er tøet op. Nedenstående billeder følger pressemeddelelsen:

Kilde: C. F. Møller

De to andre vindere af dette års arkitekturpræmiering har jeg desværre ikke kendskab til. Kommunen har endnu ikke skrevet om vinderne på deres primære website eller deres arkitekturguide, hvor tidligere års vindere står opført.

Pressemeddelelse:

Siloetten – “godt og smukt byggeri” af C. F. Møller

september25

Nomineret arkitektur til kommunens arkitekturpris 2010

Udgivet af Asbjørn Skødt i Kommunen med Kommentarer lukket til Nomineret arkitektur til kommunens arkitekturpris 2010

Kommunen har afsløret, hvilke nybyggerier der er nomineret til dette års præmiering af arkitektur af særlig kvalitet. Tre af de nominerede vil blive præmieret, hvilket vil foregå til en ceremoni i Byrådssalen d. 1. oktober kl. 14.00. Her er de 8 nominerede:

  • Boligbebyggelsen Siloetten 2, Løgten, tegnet i samarbejde af Arkitektfirmaet C. F. Møller og Christian Carlsen Arkitektfirma
  • Boligbebyggelsen Lærkehaven 1-65, Lystrup, tegnet i samarbejde af Schmidt, Hammer, Lassen og Olav Langenkamp
  • Boligbebyggelsen Lærkehaven 2-102, Lystrup, tegnet af Herzog + Partner, München
  • Enfamiliehus – tilbygning F.G.E. Rostrups Vej 24, tegnet af Tegnestuen Bjarne Frost
  • Erhverv – tilbygning Vestergade 11, tegnet af Prisme Arkitekter
  • Enfamiliehus Birketinget 15, tegnet af Visions Arkitekter
  • Erhverv Sønderhøj 14, tegnet af SAHL Arkitekter  
  • Sommerhus Gyvelvænget 11, tegnet af Arkitekt Claus Hermansen.

Artikel:

Arkitekturpræmiering 2010 af Århus Kommune