Institut for Kemi, Miljø og Bioteknologi ved Aalborg Universitet ibrugtager i 2013 en ny femetagers bygning tegnet af Kjaer & Richter, som for øvrigt har tegnet flere af AAUs bygninger. De har udformet projektet i samarbejde med ligeledes aarhusianske Møller & Grønborg og med ingeniørydelser af Rambøll-koncernen.

Universitets- og Bygningsstyrelsen er bygherre, og midler fra UNIlab-puljen bidrager til byggeriets finansiering.

Artikel:

Universitet klar til stort byggeprojekt af Building Supply

Kilde: P4 Esbjerg

350 ansatte skal om mindre end to år have deres daglige gang i et hus tegnet af GPP, der vil producere mere energi, end det bruger. Huset bliver hovedsæde for SE (Syd Energi) i det nordlige Esbjerg og vil også rumme et 500 kvm stort “innovationscenter”, hvor iværksættere kan leje sig ind.

Artikel:

– Fremtidens hus venter 350 ansatte af P4 Esbjerg

[update d. 23. juni kl. 17.45] GPP Arkitekter har udsendt nedenstående pressemeddelelse sammen med en række visualiseringer, som jeg linker til.

GPP ARKITEKTER A/S TEGNER SYD ENERGIS NYE DOMICIL I ESBJERG:
GPP Arkitekter A/S er netop blevet udpeget som vinder af konkurrencen om at tegne Syd Energis nye banebrydende domicil i Esbjerg.

Projektet er blevet til i samarbejde med totalentreprenør Hoffmann A/S, Esbensen Rådgivende Ingeniører A/S, Sloth Møller Rådgivende Ingeniører A/S, Alectia A/S og Thing og Wainø Landskabsarkitekter.

Det nye hjem for Syd Energis medarbejdere vil, udover at være en fantastisk arbejdsplads, blive enestående når det gælder arkitektur og bæredygtighed.

Et enkelt og tidløst formsprog med en skrå afskæring af den øverste etage giver et dynamisk, rundt hus, der afspejler Syd Energis profil og det vestjyske landskabs storhed. Et kæmpe atrium i midten af huset sørger for lys og luft til samtlige arbejdspladser. Man mødes og bydes velkommen af et stort receptions-og showroomområde, hvorfra man via atriet har overblik over hele bygningen. En fantastisk skulptur af broer og trapper i atriet leder medarbejdere og besøgende rundt i bygningen.

Domicilet bliver Danmarks største erhvervsbyggeri i passivhus-standard, som vil producere mere energi end det forbruger. Ved at bygge efter passivhuskriterierne vil Syd Energi ikke kun halvere energiforbruget til bygningens drift ift. normale erhvervsbyggerier, men også tage fat på bygningens totale energiforbrug, herunder serverrum og øvrige energiforbrugende enheder.

Domicilet bliver blandt Europas fem største passive kontorhuse og indeholder bl.a. 10 km. jordslanger til køling og 1800 m2 solceller. Det vil for alvor være med til at slå fast, at Syd Energi og GPP arkitekter er med helt fremme, når det kommer til handling bag ordene om bæredygtighed.

Link:

GPPs side om projektet med yderligere oplysninger og visualiseringer

3 kommentarer

Asbjørn Skødt på 23. juni 2011  · 

Jeg bringer denne kommentar her i stedet for i selve indlægget.

Jeg synes selvfølgelig, at udviklingen af bæredygtigt byggeri er fantastisk og en forudsætning for fremtidens vækst, men det er vel også en anelse paradoksalt, at et firma, der lever af at sælge energi til forbrugere, bygger et hus, der er selvforsynende med energi og dermed støtter en udvikling, som fjerner eksistensgrundlaget under deres egen virksomhed. Eller har jeg misforstået sammenhængen?

Hvam på 23. juni 2011  · 

De vil vel, som mange andre virksomheder også spare på driftomkostningerne..?

-eller som Niels Duedahl fra SE (Syd Energi) udtaler:- Jeg synes det er vildt fascinerende at tænke på, at 350 af SE’s medarbejdere, om mindre end 2 år, hver dag kan møde på arbejde med viden om, at deres arbejdsplads er et af verdens mest energieffektive og som producerer mere energi end det forbruger…

Men kan sagtens følge din tanke:-)

Asbjørn Skødt på 23. juni 2011  · 

Jo, men byggeriet er mere end blot en reduktion af driftsomkostningerne. Byggeriet er en demonstrationsbygning på bæredygtigt byggeri, ligesom Vestas' nye HQ i Skejby er en demonstrationsbygning.

De virksomheder, der får opført og investerer kraftigst i bæredygtig byggeri, er som regel energileverandører eller underleverandører, hvilket er temmelig paradoksalt, at det er den type virksomheder, der skubber til udviklingen og er rollemodeller.

Det er klart, der hersker en opfattelse hos virksomheder, at energineutrale bygninger har en markant brandingværdi eller fortælling, så en stor del af drivkraften ligger også der. Bemærk antallet af gange, der nævnes "Danmarks/Verdens største" i artiklen fra P4 Esbjerg.

Giv kommentar