Så oprandt dagen for lokalplanens første offentlige høring, som løber til d. 2. februar. De vigtigste detaljer fra forhøringsfolderen, der – som altid – akkompagnerer første høring: Den nordlige bygningskrop får en højde på 92 m og 25 etager. Den lidt mindre sydlige bygningskrop bliver 2 etager lavere. Grunden får en bebyggelsesprocent på 470 og i alt 30.200 kvm. Højhuset opføres i materialerne beton, stål og glas. Der etableres parkeringskælder i 2-3 etager.

JP Aarhus og Århus Stiftstidende bringer i dag begge en artikel om højhuset med en række supplerende detaljer. Jeg vil dog lægge ud med at påpege nogle uoverensstemmelser omkring højde og etageantal. Lokalplanen angiver maks. begrænsninger og er derfor ikke nødvendigvis det rigtige indtryk af en bygnings højde, men praksis er, at lokalplanen er skræddersyet den bygning der skal opføres, så tillader lokalplanen 25 etager, ja så kommer der 25 etager. JP Aarhus rapporterer selv at bygningshøjden bliver 88 m, og der kommer 22 etager. Århus Stiftstidende skriver, at bygningshøjden i stedet bliver 92 m men også 22 etager. Til sidst kan vi jo så afrunde det med arkitekterne selv, som skriver på deres wbesite, at højhuset får 23 etager. Alle mener at højhuset i alt bliver 25.000 kvm, selvom forhøringsfolderen skriver, projektet bliver 30.200 kvm. Det kunne da være dejligt, hvis der kunne opstå en vis enighed omkring højhusets fysiske proportioner.

Som skrevet afslører artiklerne dog forskellige andre ting, som jeg selvfølgelig håber, vi kan betragte som troværdige: F.eks. er byrådspolitikeren Jette Jensen (EL) positiv i forhold til lige netop dette højhus (Advarselslamperne blinker hos mig, men JP Aarhus citerer hende, så troværdigheden er intakt). Jeg synes dog lige, jeg vil bringe citatet alligevel:

“Aarhus mangler hotel- og konferencefaciliteter, og det virker som om, at projektet er gennemtænkt. Det ser også ud til, at man har tænkt over, at højhuset skal indgå som del af det omkringliggende byområde.”

Højhuset koster ca. 600 mio. kroner at bygge, da det bl.a. vil kræve 300 fuldtidsansatte byggearbejdere to års arbejde at gennemføre projektet. Højhuset opføres i energiklasse 2015 med solceller på sydsiden, hvorfor hele højhusets farve er sort. Elevatorerne er placeret i stueetagen, men hotellets reception bliver på 1. etage. Der bliver plads til 1.000 konferencegæster, 240 hotelværelser og 330 ansatte hos Deloitte og Bech-Bruun på de øverste etager. Arkitekturen betegnes af bygherren Hans Lorenzen som “klassisk”, og det må jeg give ham ret i. Der gives referencer i arkitekturen til Arne Jacobsens Radisson hotel i København. Opbakningen i Byrådet er stor, og højhuset vil give meget begrænsede skyggegener. Jeg kan ikke konkludere andet, end at dette højhus bliver godkendt og bygget.

Dokument:

Artikler:
Aarhus får nyt højhus af JP Aarhus
Byens højeste hus godt på vej af Århus Stiftstidende

11 kommentarer

Asbjørn Skødt på 8. april 2011  · 

Jeg har oprettet denne tråd i forummet, så vi frem over kan diskutere højhuset der:

http://arkitektur-aarhus.980558.n3.nabble.com/H-jhus-V-rkmestergade-Projektnavn-tp2792925p2792925.html

🙂

Giv kommentar