Århus Stiftstidende bringer i dag nyheden om, at KPC fra Herning ønsker at opføre et højhus i Værkmestergade på 88 m og 22 etager. Grunden er den ubebyggede plet mellem Værkmestergade, Spanien og skinnerne, og der foreligger allerede en lokalplan (Nr. 804) for grunden, der blev påbegyndt i 2005 og vedtaget i 2008, og som aldrig er blevet taget i brug. Selskaberne bag 2008-lokalplanen lader til at være Kuben og Arkitema, og Arkitema er også arkitektfirmaet bag det nye højhus. Lokalplanen giver lov i øjeblikket til byggeri i 4-8 etager.

Det ny byggeri kræver af den grund en ny lokalplan, hvilket vil tage et ca. år at få udarbejdet og vedtaget. KPC forventer derefter, at højhuset kan stå færdig i 2. halvår 2013, hvis alt forløber som planlagt. Finansieringen af højhuset vil Peter Christophersen, direktør i KPC, fortælle os lidt om:

“Vi går ind i det her, fordi vi har nogen, der gerne vil bo der. Vi har en aftale med en større hotelkæde, vi forhandler med et par store kontorlejere, og vi har en investor på plads.”

Placeringen er perfekt til et højhus, og jeg har også før undret mig, hvorfor selskaberne bag 2008-lokalplanen ikke valgte at bygge højt, da grunden netop skriger om at blive bebygget højt. Området ved KPMG-huset ville egne sig – igen ordet – perfekt til en højhusklynge, da det er både centralt, og udlagt til byomdannelse. Jeg må dog sige, at det gamle projekt også er meget flot. Særligt hvordan bygningen tilpasser sig omgivelserne ved at bue i forhold til skinnerne.

Dette er dog det tredje store højhusprojekt i Århus ved siden af Light*House og Sky Tower, og efterhånden, må man spekulere på, hvor stor kapacitet der egentlig er i Århus. Alle tre projekter har hotel, og et nyt hotel i Østergade er som bekendt allerede under opførelse. Sky Tower og dette højhus har udover hotel også kontorlejemål, hvorimod Light*House har kun ejerlejligheder. Århus er næppe stor nok til alle tre, frygter jeg.

Artikel:

88 meter højt hus bag Bruuns Galleri af Århus Stiftstidende

Links:

KPC

Arkitema

4 kommentarer

Anonym på 14. september 2010  · 

øhhhh der er da rigelig plads til 3 hoteller mere i Århus (eksl østergade.) Du skal jo se på, hvor de ligger i byen og i hvilken sammehæng. Byen vokser og det går hurtigt. Vi skal jo ikke sidde og vente på at der kommer kunder til nye hoteller. Kunderne kommer når hotellerne er der. Kuben er ikke med i dette projekt pga. tidliogere financielle problemer for firmaet.

Asbjørn Skødt på 14. september 2010  · 

Vi taler her om fire store hoteller og tre meget høje højhuse. De vil alle tre komme i top ti over Danmarks højeste huse. I relation til placering da er det selvfølgelig korrekt, men jeg vil mene, at Sky Tower i Skejby er det eneste hotel, der decideret ikke er i direkte konkurrence med de tre andre hoteller. Det vil komme til at servicere erhvervslivet i Skejby og sygehuset.

Det er sandt, at der er underskud af hotelværelseskapacitet, og at de næste år vil presse dette yderligere, men taget i betragtning af, hvor lille en hotelsektor Århus har, og hvor lidt turisme i forhold til hovedstaden, så virker fire store hoteller som noget af en mundfuld.

Ja, indirekte må vi vel kunne udlede, at Kuben har solgt grunden til KPC.

Tak for kommentaren!

Anders D, på 17. november 2010  · 

Citerer fra artiklen "Jeg må dog sige, at det gamle projekt også er meget flot. Særligt hvordan bygningen tilpasser sig omgivelserne ved at bue i forhold til skinnerne."

Dermed indrømmer han jo, at højhuset ikke tilpasser sig omgivelserne, og at stedet derfor ikke er perfekt til en højhus klynge!

Asbjørn Skødt på 17. november 2010  · 

Med han mener du jo så mig. Jeg mener, det gamle projekt er flot arkitektur – særligt hvordan bygningen buer – og havde grunden været alle andre steder end Værkmestergade, så havde jeg heller ikke haft forbehold, men grunden er nu engang så velegnet til et højhus, at det ville være en skam ikke at udnytte den til samme formål. Der er endnu ikke blevet offentliggjort gode visualiseringer af højhuset ud mod banegraven, så vi kan derfor ikke vide, hvordan højhuset spiller sammen med banegraven på dette tidspunkt. Mon ikke dygtige Arkitema løser den del af opgaven tilfredsstillende, men det får vi nok først at se, når lokalplanarbejdet begynder.

vh. Asbjørn

Giv kommentar