Europahuset fra 1957 ved Europaplads på grænsen til havnen var det første højhusbyggeri i Århus, hvilket ikke altid er en værdi, når det angår højhuse. I dette tilfælde har Europahuset dog vist sig at være langtidsholdbar ikke mindst som følge af en ny facade, som jeg ikke helt kan datere, og en tilbygning med kantinefaciliteter på taget fra 2006 af C.F. Møller. Jeg har fundet dette billede af den oprindelige facade fra omend en dårlig vinkel:

Kilde: gis.aarhus.dk

 
Det var oprindeligt arkitekterne Knud Blach Petersen og Herbert Jensen, der tegnede højhuset, hvor Knud Blach Petersen bl.a. også har tegnet Gellerupparken og en række andre byggerier i Århus, der i nyere tid har fået en del kritik. Europahuset er dog ikke en af dem, selvom bygningen med den nye facade og tagkantine ikke kan siges at have meget tilknytning til Knud Blach Petersens virke længere. Huset er 40 m højt og udgør sammen med KPMG-huset, Prismet og Statsbiblioteket de eneste højhuse i Århus til erhverv.

Kilde: Schmidt hammer lassen architects

 
Lokalplanen for Multimediehuset er under behandling, men når byggeriet begynder i 2011, vil det betyde at Europaplads forsvinder på grund af frilægningen af åen, og at Europahuset får en ny nabo ved Multimediehuset. Samtidig vil den kommende letbane få stop i Multimediehuset. Alt dette gør, at visionen for området omkring Europahuset måske er det mest spændende projekt i øjeblikket, ikke mindst fordi det kan tilføje en udvidelse af centrum ned langs åen til Europahuset på en overskuelig men dyr måde. Det kræver en frilægning af åen og en bygning, der kan tiltrække mennesker fra centrum langs åen, hvilket Multimediehuset netop faciliterer. Lige nu er der meget dødt i den ende af åen, men det vil forhåbentlig ændre sig med skabelsen af det nye byrum omkring Europahuset.

I dag bebos Europahuset prominent af arkitektfirmaet C.F. Møller på de 5 øverste etager og en række andre selskaber i de nederste herunder en Nybolig ejendomsmægler og en tankstation i stuen.

Jeg var oppe i tagkantinen til en udstilling om C.F. Møllers projekter under kulturnatten sidste år, og der er – næsten selvsagt – en fantastisk udsigt over Århus i de 40 meters højde. Jeg havde ikke mit kamera med til at tage billeder af tilstrækkelig god kvalitet deroppefra, så i denne omgang, må der nøjes med billeder fra vejniveau:

Giv kommentar